Ruginirea fierului – De ce se întâmplă și cum să o preveniți!
Puternic, maleabil și versatil, fierul este un metal extrem de comun, găsit în nenumărate produse din întreaga lume. A fost folosit de milenii și cu un motiv întemeiat. Dar, pe măsură ce fierul este expus mediului înconjurător se corodează în cele din urmă și începe să formeze ceea ce știm ca rugina.
Deci, ce cauzează această ruginire a fierului? Și cum îl putem preveni și proteja mai bine portile și gardurile din fier forjat.
Acoperirea fulgioasă maro-roșcat pe care o numim rugină este de fapt o substanță numită oxid de fier și este un tip de coroziune. Este specific fierului și aliajelor de fier și poate veni și în alte culori, în funcție de compoziția sa chimică. Alte metale au denumiri diferite pentru procese corozive similare – cuprul dezvoltă o patina, în timp ce argintul devine pătat.
Pe lângă decolorarea și modificarea aspectului metalului, rugina provoacă și slăbiciuni structurale.
Dacă fierul este folosit în piesele mobile, rugina poate împiedica aceste mișcări, deoarece suprafețele netede fac loc în schimb metalului dur și corodat.
Curățare regulată
Murdăria, praful și nisipul sunt particule abrazive și pot zgâria suprafața fierului. Acest lucru uzează straturile de protecție și face mai probabil să apară rugina. Luați puțină apă caldă, un produs de curățare blând și ceva non-abraziv cu care să curățați.
Menține uscat
Deși nu puteți face mare lucru pentru a proteja orice poartă de fier, există încă multe lucruri pe care le puteți face pentru a avea grijă și pentru a le proteja de intemperii.
Verificați în mod regulat dacă există pete de rugină și tratați-le înainte ca acestea să se agraveze. Petele mai mici pot fi șlefuite folosind vată de oțel sau hârtie abrazivă, înainte de a aplica un produs de protecție pentru a preveni să se repete.